Goud FAQ

Er bestaan bij kopers van goud vaak nog veel vragen over goud. Het kopen van goud is een serieuze aangelegenheid en het is daarom dan ook van belang om hier goed over na te denken. Goud kopen kan een mooi rendement opleveren en er bijvoorbeeld voor zorgen dat een bepaald kapitaal z’n waarde vast zal kunnen houden, maar gezien de populariteit kan het ook zomaar voorkomen dat men te maken krijgt met een slechte handelaar. Wanneer er vragen over goud bestaan kunt u hier terecht om daar een antwoord op te vinden. Daarnaast zijn we natuurlijk bereikbaar voor uw vragen of opmerkingen wanneer uw vraag hier niet genoemd wordt.

Hoe bepaal ik de kwaliteit van het goud?
Een van de meest gestelde vragen over goud en over het kopen van goud is hoe men een schatting kan maken van de kwaliteit. Het is natuurlijk altijd lastig om hier een goed beeld van te vormen wanneer men goud wil kopen via het internet. Veel van de aanbieders geven bij het aanbod al aan dat het voor kan komen dat er goud wordt geleverd dat niet overeenkomt met de getoonde afbeeldingen, waardoor men hier in ieder geval niet op af kan gaan. Goud kopen is op die manier dus een stuk minder zeker, maar het is zeker niet onmogelijk om ervoor te zorgen dat er een goede kwaliteit geleverd zal worden. Het is hierbij allereerst van belang om het kopen van goud alleen bij een bekende aanbieder te doen, waar eventueel vrienden of kennissen ook reeds een bestelling hebben gedaan. Daarna kan men in gaan op een van de vragen over goud met betrekking tot de kwaliteit. Goud kent namelijk een zuiverheidpercentage. Dit betekent dat het percentage aan kan geven hoeveel goud er daadwerkelijk in het totale product verwerkt zit. Bij de Krugerrand munt, een van de meest bekende gouden munten, is dit bijvoorbeeld 916,7/1000, wat neerkomt op ongeveer 91%. Dit betekent niet dat het goud van een slechte kwaliteit is, maar wel dat zich ook een ander materiaal in het product bevindt, in dit geval koper. Aan de andere kant worden de goud baren vaak aangeboden met een zuiverheidscore van 999.9/1000. Dit zijn de puur gouden exemplaren die het kopen van goud voor de meeste mensen dan ook zo interessant maken. Uiteraard ontvangt men op deze manier het meest mogelijke goud en daarmee de hoogst mogelijke waarde.

Dien ik BTW te betalen over het goud?
Nee, over het algemeen hoeft men geen BTW te betalen over het goud. Het kopen van goud wordt over het algemeen gezien als een investering of een belegging en is daarmee vrijgesteld van de Belasting Toegevoegde Waarde. Dit is nog altijd een van de meest gestelde vragen over goud en klinkt de meeste particulieren dan waarschijnlijk ook vrij vreemd in de oren. Aan de andere kant is het heel logisch, want goud kopen is in principe gelijk aan het aanschaffen van aandelen of obligaties. In dat geval hoeft er ook geen BTW te worden betaald, waardoor dit voor het beleggingsgoud ook niet nodig is. Het kan wel voorkomen dat men BTW dient te betalen over bijvoorbeeld gouden munten die niet als belegging worden aangeschaft, maar bijvoorbeeld puur voor de sier. Doorgaans wordt het goud echter als een belegging gezien en hoeft er bij het kopen van goud dus geen BTW te worden betaald, waardoor de prijs netjes blijft zoals deze op de meeste websites wordt aangegeven.

Kan ik het goud ook weer verkopen?
Een van de meest gestelde vragen over goud richt zich op de verkoopbaarheid van goud. Het is natuurlijk van groot belang dat het kopen van goud op de lange termijn ook geld op zal leveren wanneer men het aangekochte goud weer kan verkopen. Wanneer er goud wordt aangekocht dat daarna niet meer ter verkoop kan worden aangeboden is de waarde namelijk eigenlijk gewoon nul. Om dit te voorkomen kan men het best goud kopen dat is gemaakt voor de handel. Hierbij kan men bijvoorbeeld gebruik maken van het goud waarop ‘Good Delivery’ staat aangegeven. Dit betekent dat het goud gemakkelijk kan worden verhandeld, want er zal door de handelaar over het algemeen niet eens meer een keuring van het goud plaatsvinden. Het kopen van goud wordt op die manier een echte investering die de waarde zal hebben die men er voor betaalt, plus de eventuele winst die er in de loop der jaren wordt gemaakt. Voor de gouden munten geldt bij deze vragen over goud dat het van belang is om een van de meer bekende munten te kopen. Uiteraard zijn de minder bekende munten te verkopen aan verzamelaars, maar wanneer men het goud koopt om er mee te beleggen is het verstandiger om te kiezen voor de gouden munten zoals de Krugerrand, de Maple Leaf, de Nugget en de Philharmonic. Dit zijn de gouden munten die het kopen van goud tot een echte investering maken waarbij men er uiteindelijk leuk aan zal kunnen verdienen.

Hoe zal de waarde van goud zich ontwikkelen?
Een van de meest gestelde vragen over goud die ook meteen het meest interessant is richt zich natuurlijk op de toekomst. Iedereen wil weten hoe de goudprijs zich zal gaan ontwikkelen, maar helaas is dat niet met zekerheid te zeggen. Wel zijn de vooruitzichten voor goud erg gunstig. Het kopen van goud is de afgelopen tientallen jaren een mooie investering geweest en er zijn dan ook veel mensen die op die manier een leuk rendement hebben behaald. Deze stijging van de goudkoers valt voornamelijk terug te leiden op de onrust op de financiële markten. Wanneer dit voorkomt kiezen meer beleggers voor het relatief veilige goud en gaat de prijs daarmee omhoog. Goud kopen is in deze tijden van financiële onrust dus nog altijd een goed idee en zal er toe kunnen leiden dat men naast een koersvast kapitaal ook nog eens een mooi rendement kan maken. Desalniettemin blijft ook goud een belegging en brengt dit daarom risico met zich mee, ook de goudprijs kan gaan dalen, al is dit de komende jaren in ieder geval niet de verwachting.