Gouden Munten

Gouden munten zijn interessant om een aantal verschillende redenen. Zo is het bijvoorbeeld interessant om het geld om te zetten in goud en er op die manier voor te zorgen dat het kapitaal behouden blijft, maar is het daarnaast aan de hand van munten mogelijk om dit met relatief kleine bedragen te doen. Verder kennen de gouden munten een verzamelwaarde en zijn deze natuurlijk gemakkelijk op te bergen. Deze redenen zorgen er dan ook voor dat veel mensen er voor kiezen om hun kapitaal om te zetten in gouden munten en er op die manier voor te zorgen dat de waarde intact blijft, zonder dat het nodig is om allerlei goudstaven aan te kopen en deze natuurlijk van een uitstekende beveiliging te voorzien.


Gouden munten zijn natuurlijk allereerst interessant omwille van de manier van het opbouwen van kapitaal. Anders dan met bijvoorbeeld dollars of euro’s is het bij gouden munten niet mogelijk om meer aan te maken van het materiaal. Men kan gouden staven en munten qua vorm veranderen, maar de hoeveelheid goud is gegeven en deze zal dan ook niet veranderen. Het mooie hiervan is dat de waarde van het edelmetaal altijd gelijk blijft. Dit klinkt misschien wat vreemd gezien de stijgende prijs van goud, maar dat is eigenlijk heel gemakkelijk te verklaren. De prijs van goud stijgt namelijk eigenlijk helemaal niet, maar de prijs van de verschillende munteenheden daalt. Wanneer de dollar minder waard wordt stijgt het aantal dollars dat men nodig heeft om een bepaald gewicht aan goud te kopen en lijkt het daardoor alsof de prijs van goud stijgt. In principe kunnen we stellen dat ons geld alleen maar minder waard wordt, behalve als we het beleggen in een edelmetaal als goud. Gouden munten zijn om die reden een stuk interessanter dan bijvoorbeeld de dollar briefjes of euromunten. Deze exemplaren vertegenwoordigen namelijk een afgesproken waarde, in plaats van een gegeven waarde. Wanneer de verschillende overheden er voor kiezen om meer geld bij te laten maken daalt de waarde zonder dat we daar zelf iets aan kunnen doen. Wat betreft goud kopen in munten is het niet mogelijk om het bronmateriaal bij te maken en kan de waarde ervan dus ook niet dalen.

Gouden munten bieden daarnaast dus de mogelijkheid om met relatief kleine bedragen, toch gebruik te maken van de voordelen van het goud. Niet iedereen is natuurlijk zomaar in staat om een goud baar aan te kopen van tienduizenden euro’s. Dit is een leuke investering voor iedereen die een flinke erfenis heeft gehad of een bedrijf heeft kunnen verkopen, maar doorgaans is het niet mogelijk voor iedereen die gewoon iedere maand netjes het salaris krijgt overgemaakt. Toch is het ook voor hen mogelijk om te profiteren van de mogelijkheden van het goud en dus wel aan de hand van gouden munten. Deze zijn over het algemeen al te koop voor een paar honderd euro en daarmee dus niet te duur. De lagere prijs van deze gouden munten komt natuurlijk door het lagere gewicht. Waar de goud baren gemakkelijk enkele honderden grammen wegen gaat het bij de gouden munten vaak maar om een of enkele ounces. Dit betekent dat de vertegenwoordigde waarde ook wat lager ligt, waardoor de prijs minder hoog is.

Aan de andere kant brengen de gouden munten wel een verzamelwaarde met zich mee, iets wat we veel minder zien bij de goud baren. Goud baren kennen een bepaalde prijs op basis van het gewicht. Bij de gouden munten zijn er echter ook vele verzamelaars actief die er op die manier voor zorgen dat de prijs soms hoger ligt dan de waarde die er aan de hand van het goud daadwerkelijk wordt vertegenwoordigd. Dit kan er aan de ene kant voor zorgen dat de aanschafprijs hoger zal liggen, maar aan de andere kant brengt het ook een belangrijk voordeel met zich mee. De gouden munten zullen op die manier namelijk ook hun waarde behouden wanneer de prijs van het goud daalt. Nu ligt een daling van de goudprijs totaal niet in de lijn van verwachting, maar het brengt wel meer zekerheid met zich mee voor iedereen die misschien nog niet helemaal is overtuigd van de mogelijkheden van het goud. Zodra de goudprijs gaat dalen zullen de verzamelaars nog altijd relatief veel voor de munten willen betalen om op die manier hun verzameling nog wat verder uit te breiden. Zo kan men de gouden munten voor een goede prijs blijven verkopen, mits het om de redelijk unieke tot zeer unieke exemplaren gaat natuurlijk.

Tenslotte zijn de gouden munten op een relatief gemakkelijke manier op te bergen en is het daarom vaak niet nodig om een bepaalde kluis aan te schaffen of ruimte te huren bij een bedrijf dat het goud professioneel op kan bergen. Ondanks dat dit de beste manier is om het geld te bewaren brengt dit een hoop kosten met zich mee, waardoor het houden van goud ineens een stuk minder aantrekkelijk kan zijn. De kosten van het bewaren van de gouden munten zouden direct van het rendement op het edelmetaal af gaan. Gouden munten kan men relatief goed zelf opbergen, waardoor men niet te maken krijgt met deze kosten en zo optimaal kan profiteren van de verschillende voordelen die het goud met zich mee brengt.

Er zijn een groot aantal gouden munten te verkrijgen. De Krugerrand is hiervan toch wel de bekendste. Deze munt kost gemakkelijk €1.000 en is daarmee dan ook een van de duurdere munten. Het is mogelijk om de munt met een lager gewicht te kopen en op die manier de prijs te drukken. Een Krugerrand weegt officieel 1 ounce, maar door voor bijvoorbeeld de helft, een kwart of zelfs een tiende te kiezen kan men een relatief klein bedrag omzetten in goud. Hierbij is het wel van belang om er rekening mee te houden dat de opslag die men betaalt het laagst is bij de grotere gewichten en daarmee bij de hogere bedragen. Deze zijn hierdoor relatief voordeliger aan te schaffen, iets wat ook geldt voor de gouden munten. Andere bekende munten zijn de Maple Leaf, de Nugget en de Philharmonic.