Maple Leaf

Maple Leaf
Mensen die de Maple Leaf kopen doen dit over het algemeen vanwege de hoge goudwaarde die de munt kent. Anders dan bijvoorbeeld de Krugerrand kent de munt geen gedeelte koper en gaat het eigenlijk dus om puur goud. De gouden munt is een 24 karaat munt, met daarom een goudzuiverheid van 999,9/1000. Het is zelfs mogelijk om aan de hand van de speciale edities voor een nog groter goudgehalte te kiezen. Er bestaan verschillende exemplaren van de Maple Leaf die een zuiverheidpercentage kennen van 99,999%. Dit is uitzonderlijk hoog, ook voor gouden munten en daarmee natuurlijk heel interessant voor bijvoorbeeld beleggers die graag willen profiteren van de hoge goudprijs. De gouden Maple Leaf kopen is daarom dan ook vooral interessant als belegging en een stuk minder als verzameling. Natuurlijk is het mooi om de munt in een collectie op te nemen, maar met de stijgende goudprijs in het achterhoofd kan het kopen van de Maple Leaf een stuk meer opleveren dan de gemiddelde emotionele waarde die de verzamelaar eraan zal overhouden wanneer hij of zij de munt in de verzameling heeft zitten.


Het kopen van de Maple Leaf gouden munten gebeurt in principe bij de Royal Canadian Mint, uit Canada. Het is natuurlijk ook mogelijk om de gouden munten te kopen bij andere handelaren, maar hier worden de munten in ieder geval geproduceerd. De productie is gestart in 1979. Op dat moment was de Krugerrand uit Zuid-Afrika al zo’n 12 jaar beschikbaar. De reden voor het starten van de productie was het feit dat de Krugerrand niet langer overal beschikbaar was in het Westen. Rond die tijd vond de apartheid plaats in Zuid-Afrika en kozen verschillende Westerse landen er daarom voor om de aankoop van deze gouden munten te boycotten. De Maple Leaf kopen werd om die reden een stuk populairder en daarmee dan ook een volwaardig alternatief voor de Krugerrand. De populariteit van de munt heeft die van die uit Zuid-Afrika nooit kunnen overtreffen, maar met name de hoge goudwaarde heeft er wel voor gezorgd dat veel mensen de gouden Maple Leaf kopen en zeker in die tijd de Krugerrand lieten liggen. Er wordt voor de Maple Leaf gebruik gemaakt van verschillende zuiverheidpercentages, maar de munten die tussen 1979 en 1981 zijn geslagen bevatten in ieder geval altijd 99,9% puur goud. Het gewicht van de munt is hierbij exact 1 troy ounce. Mensen die de Maple Leaf kopen kunnen op die manier heel gemakkelijk uitrekenen welke waarde hun collectie op dat moment heeft. De goudprijs wordt uitgedrukt in dollars of euro’s per troy ounce en kan daarmee worden vermenigvuldigd met het aantal munten dat men bezit.

Mensen die goud kopen in de vorm van een Maple Leaf krijgen uiteraard niet alleen een gouden munt in handen, maar ook een prachtig exemplaar waarop een tweetal afbeeldingen te zien zijn. Het kopen van de Maple Leaf brengt men via de voorzijde een beeltenis van het bekende symbool van Canada. Het gaat hier om het eikenblad, iets wat we bijvoorbeeld ook terug zien in de vlag van het land. De gouden Maple Leaf kopen stelt men daarnaast in staat om aan de achterkant de beeltenis van Queen Elizabeth II te aanschouwen. Deze beeltenis is echter niet op alle gouden munten hetzelfde. Beleggers die de Maple Leaf kopen met een oorsprong in de beginjaren zien een andere Queen dan de bezitters van de meer jonge munten. In totaal is de beeltenis 3x veranderd om deze up-to-date te houden. De vrouw is uiteraard ouder geworden in de loop der jaren en mensen die de gouden Maple Leaf kopen krijgen hiermee dus een gouden munt in handen die er ook nog eens voor zorgt dat er een recente afbeelding van de vrouw wordt getoond.

Men kan de gouden Maple Leaf kopen in allerlei verschillende soorten en maten. Dit zorgt ervoor dat het mogelijk is voor een groot aantal beleggers om met verschillende bedragen te investeren. Het is namelijk wel heel mooi om de munt zo’n hoog percentage aan goud mee te geven, maar hiermee wordt uiteraard ook de waarde van de munt hoger. Daardoor kan niet iedereen zomaar de Maple Leaf kopen, wat niet interessant is voor de verkopende partij. Door verschillende soorten en gewichten aan te bieden wordt het kopen van de Maple Leaf voor een grote groep beleggers, maar ook verzamelaars mogelijk gemaakt. Zo kan men de gouden munten onder andere aanschaffen als 1/20 troy ounce en op die manier slechts 1/20e betalen van de originele prijs. Uiteraard bevindt zich ook veel minder goud in de munt en zal de waarde daardoor lager zijn wanneer men de munt later weer zou willen verkopen. Andere gewichten waarin men de gouden Maple Leaf kan kopen zijn bijvoorbeeld 1/10 troy ounce, 1/4 troy ounce en 1/2 troy ounce. In 2007 kon men een Maple Leaf kopen die maar liefst 100 kilo woog. Dit is uiteraard een speciale munt die er alleen maar is om de grote beleggers de mogelijkheid te bieden een enorm kapitaal om te zetten in goud en er op die manier voor te zorgen dat het kapitaal de waarde zal behouden.

Mensen die de Maple Leaf kopen mogen hier in principe gebruik van maken om van alles en nog wat af te rekenen. Uiteraard is de waarde in dat geval een stuk lager dan de waarde van het goud. De verschillende munten kennen een betaalwaarde van C$1, C$5, C%10, C$20 en C$50. Uiteraard is het veel verstandiger om de goudwaarde van de munt te benutten en er op die manier voor te zorgen dat men er voldoende voor terug krijgt. Het kopen van de Maple Leaf wordt dan ook niet vaak gedaan om er mee te gaan betalen. De waarde die er op die manier aan wordt gegeven is meer symbolisch en zal maar weinig mensen kunnen overtuigen de munt op die manier in te zetten. De gouden Maple Leaf kopen is nog altijd iets wat veel mensen graag doen, aangezien het na de Krugerrand de meest populaire gouden munt is voor investeerders en beleggers.