Nugget

Nugget
De Nugget kopen is voor veel mensen misschien niet iets wat direct een belletje zal doen laten rinkelen. De Krugerrand, en ook de Maple Leaf, zijn bij de meeste mensen goed bekend, maar de Nugget wordt toch wat minder verhandeld. Desalniettemin is de gouden Nugget kopen heel interessant voor beleggers die gebruik willen maken van de hoge waarde van goud en de stijging van de goudprijs. Het kopen van de Nugget is daarbij relatief gemakkelijk aangezien de munt overal ter wereld wordt erkend als een goede belegging in goud.


De oorsprong van de Nugget ligt in Australië bij de Perth Mint. De Australische Nugget kopen is desalniettemin natuurlijk overal ter wereld mogelijk. Dit komt niet alleen door het feit dat we aan de hand van het internet tegenwoordig over ter wereld bestellingen kunnen plaatsen, maar ook vanwege het feit dat de munt de hele wereld over gaat als een goede investering in goud. Mensen die de gouden Nugget kopen doen dit over het algemeen vanwege het aantal verschillende gewichten dat er beschikbaar is en de goudzuiverheid. Met name het aantal beschikbare gewichten is groot, waardoor verschillende beleggers altijd hun eigen ideale gewicht kunnen kiezen. De Nugget kopen kan bijvoorbeeld als 1/20 troy ounce, 1/10 troy ounce, 1/4 troy ounce, 1/2 troy ounce, 1 troy ounce, 2 troy ounce, 10 troy ounce en zelfs als een kilo. Uiteraard zijn de prijzen van de munten afhankelijk van het gewicht aan goud dat men er mee koopt en is het op die manier mogelijk om min of meer zelf te bepalen wat men wenst te betalen voor deze gouden munt. De gouden Nugget kopen is daarmee dan ook interessant voor de kleinste beleggers wanneer we kijken naar de kleinere gewichten, maar ook voor de grotere beleggers die bijvoorbeeld uitstekend uit de voeten zullen kunnen met de munten van een kilo. Het kopen van de Nugget met het gewicht van een kilo is tevens natuurlijk interessant voor mensen die graag een mooie gouden munt willen tonen die groot genoeg is om door niemand gemist te worden. Aan de andere kant is de waarde van deze munt zo groot dat de meeste bezitters er voor kiezen om de munt veilig op te laten bergen door een professionele aanbieder die opslag in de best beveiligde kluizen mogelijk maakt.

De Nugget kopen is voor beleggers ook interessant vanwege de relatief hoge goudwaarde die de munt kent. Het gaat hierbij om een percentage van maar liefst 99,99%, waardoor men als het ware puur goud in handen krijgt. Dit is anders dan bij bijvoorbeeld de Krugerrand. Deze munt uit Zuid-Afrika was weliswaar de eerste gouden munt met het gewicht aan goud van precies een troy ounce, maar de munt zelf woog een aantal grammen meer vanwege het koper dat er in verwerkt was. Mensen die de gouden Nugget kopen krijgen dan ook een echt gouden munt in handen die de mooist mogelijke kleur te bieden heeft die handelaren in goud maar kunnen bedenken.

Het kopen van de Nugget kan natuurlijk om verschillende redenen gebeuren. Over het algemeen gebruikt men de munt als investering of belegging in goud. Het grote voordeel van dit doel is dat men geen BTW hoeft te betalen over de aanschafprijs en dat het op die manier mogelijk is om te profiteren van een relatief lage prijs. De gouden Nugget kopen kan echter ook als verzamelaar en zelfs om het geld uit te geven en er andere producten mee te kopen. De munt is Legal tender en daarmee officieel geaccepteerd als wettig betaalmiddel in Australië. Weinig mensen zullen de Nugget kopen om er op die manier gebruik van te maken, maar in principe is het mogelijk en zou men er dus voor kunnen kiezen. De waarde van de munten is echter een stuk hoger wanneer men kijkt naar het goud dat ervoor gebruikt is dan wanneer men de waarde van de munt als betaalstuk bekijkt. Het is daarom puur een symbolische waarde die er eigenlijk nooit meer voor zorgt dat men daadwerkelijk gebruik maakt van deze mogelijkheid. De Nugget kopen is interessant vanwege de waarde van het goud, niet vanwege de mogelijkheid om er mee te kunnen betalen.

Een gouden Nugget ofwel goud kopen is overigens niet alleen maar interessant vanwege de waarde van het goud. Daarnaast is er namelijk ook nog de grafische waarde van de munt. Op de munten wordt net als bij de Australische Lunar elk jaar een nieuw ontwerp toegepast. Dit betekent dat er veel verschillende munten bestaan en dat het kopen van een Nugget daarmee eigenlijk nooit hetzelfde is. Wel kent het ontwerp in principe altijd dezelfde basis. Het gaat hierbij om het symbool van Australië, een dier waarmee we het land altijd gemakkelijk associëren: de kangoeroe.

Een gouden Nugget kopen kan al een groot aantal jaar. De munt is een stuk minder oud dan bijvoorbeeld de Krugerrand en de Maple Leaf, maar wel ouder dan de Philharmonic, uit Oostenrijk. De munt werd voor het eerst geslagen in 1986. Dit was een kleine 20 jaar na de introductie van de Krugerrand, de eerste munt die een gewicht aan goud te bieden had van precies een troy ounce. Bij de Nugget zijn er natuurlijk allerlei verschillende maten en daarmee gewichten mogelijk, waardoor het gemakkelijke rekenen voor iedereen die een dergelijke munt in handen heeft wat in het water is gevallen. Aangezien de goudprijs altijd in dollars of euro’s per troy ounce wordt berekend is het bij dit gewicht namelijk gemakkelijk om het aantal munten met de goudprijs te vermenigvuldigen en op die manier de totale waarde van het beschikbare kapitaal te berekenen. De gouden Nugget kopen is desalniettemin erg populair en het gaat daarbij dan vooral om de wat oudere exemplaren wanneer we kijken naar de verzamelaars. Het mooie hiervan is dat er tussen 1986 en 1989 namelijk nog geen afbeeldingen van de kangoeroe werden gebruikt, maar dat het een goudklomp was die aan de basis stond van het ontwerp. Het woord ‘nugget’ staat voor goudklomp en daarmee is dan ook direct de naam van de gouden munten verklaard.