Goudbaren Kopen

Goudbaren Kopen
Goudbaar


Goudbaren zijn een goede investering en daarmee dan ook erg populair onder mensen die hun kapitaal graag zien groeien.

Zeker nu de verschillende overheden er alles aan doen om hun munteenheid overeind te houden. Het is interessant om te kijken naar de mogelijkheden van goud kopen en op die manier te zorgen voor een waardevast kapitaal.

Aan de hand van goudbaren kopen kan men hier voor zorgen. Het is dus mogelijk om aan het eind van de rit meer een waardevoller kapitaal te bezitten dan voorheen. Dit allemaal terwijl de rest van de wereld eigenlijk alleen maar geld verloren heeft. Goudbaren kopen is bovendien interessanter dan bijvoorbeeld gouden munten. Dit is ook zo voor andere gouden voorwerpen, omdat de opslagmarge over het algemeen relatief laag is.

Dit betekent dat goudbaren kopen relatief voordelig is en er op die manier gemakkelijk een mooi kapitaal mee op kan bouwen. De kosten van de goudbaren liggen hiermee laag, waardoor ze zeer aantrekkelijk zijn als investering. Dit geldt voor iedereen die het niet langer ziet zitten om aan de hand van een reguliere spaarrekening steeds minder geld over te houden. Als eerste als gevolg van de inflatie en als tweede de algemene waardevermindering van de verschillende munteenheden.

Ounce Goudbaar

Uiteraard kan men goudbaren kopen in allerlei verschillende soorten en maten. Om die reden worden de exemplaren over het algemeen dan ook uitgedrukt en aangeduid door middel van allerlei verschillende gewichten. De eenheden die we het meest tegenkomen zijn de gram, troy ounce, tola, tael, baht, chi, luong, don en mesghal.

Uiteraard richten we ons in de Westerse wereld voornamelijk op de eerste twee. Doorgaans worden de grammen gebruikt om de wat kleinere gekochte goudbaren aan te geven en kiest men bij de grotere exemplaren al snel voor de troy ounce. Ook de wereldwijd meest verhandelde goudbaar, de Londen Good Delivery 400 oz bar, wordt uitgedrukt in dollars per troy ounce.

Groot of Kleine Baren

De goudbaren worden over het algemeen ingedeeld in twee verschillende categorieën wat betreft het gewicht. Het gaat hierbij om grote en kleine goudbaren kopen. Een grote goudbaar weegt meer dan 1000 gram en is daarmee even zwaarder als een kilo. Ieder goudbaar die minder zwaar is dan een kilo is een klein exemplaar.

Uiteraard bestaan er in deze twee categorieën allerlei verschillende goudbaren die men kan kopen. Zo is het in de kleinste regionen bijvoorbeeld al mogelijk om een goudbaar van zo’n 5 gram te kopen. Dit is een klein exemplaar en daarom doorgaans dan ook al aan te schaffen voor minder dan een paar honderd euro.

De mogelijkheden met betrekking tot het gewicht van de goudbaren lopen snel op. Men kan exemplaren aanschaffen van bijvoorbeeld 10 of 20 gram. Wanneer men echt wil gaan investeren door goudbaren te kopen is het natuurlijk veel interessanter om een groter gewicht te kiezen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld te gaan voor een goudbaar van 50, 100 of 250 gram. Hier wordt dan direct duizenden euro’s omgewisseld voor dit zeer waardevaste edelmetaal.

Ook de goudbaren van 500 gram vallen nog in de kleine categorie. Met een waarde van tienduizenden euro’s is de goudbaar van 1 kilo of meer met recht een zeer waardevol bezit.

Kleine Goudbaren Kopen
100 gram goudbaar

Uiteraard is het bij  goudbaren kopen van belang dat men kiest voor een uitstekende kwaliteit. Het is hierbij met name van belang om te letten op de goud zuiverheid. Dit is een soort kwaliteitsscore die er aan de goudbaren wordt gegeven. We kennen natuurlijk allemaal de term ‘karaat’, iets wat wordt bepaald aan de hand van de zuiverheid.

Zuiverheid van een Goudbaar

Hoe zuiverder de goudbaren zijn, hoe hoger het aantal karaat is en hoe beter de kwaliteit van de baren daarmee is. Uiteraard dient men op zoek te gaan naar de best mogelijke kwaliteit. Op die manier zorgt u ervoor dat de waarde ook daadwerkelijk zo hoog mogelijk is wanneer men het reguliere spaargeld omwisselt.

Er zijn een aantal belangrijke producenten van goudbaren in de wereld. Deze kunnen natuurlijk niet zomaar overal worden gemaakt en het zijn dan ook vooral deze producenten die de beste kwaliteit kunnen leveren.

We onderscheiden verschillende soorten goudbaren en kijken daarmee voornamelijk naar de vorm. Zo worden in Zuid-Afrika, op de Rand Refinery de platte, ‘internationale’ goudbaren gemaakt. Dit zijn goudstaven van een kilo met een zuiverheid van 995 of 999.9 en daarmee zeer hoog. Aan de andere kant worden er ook minder platte goudstaven gemaakt, die over het algemeen worden aangeduid met de ‘baksteen’ goudbaren.

De belangrijkste producenten hiervan zijn Umicore Europa en Tanaka, een producent uit Japan.

Uiteraard zijn er daarnaast ook een aantal belangrijke verkopers per land en per regio. Deze weten zich over het algemeen te onderscheiden op basis van het gewicht, maar vooral op basis van de zuiverheid van het goud en het jaar van productie.

Kleinere Goudbaren

Zo is België Umicore bijvoorbeeld een belangrijke verkoper van de goudbaren van een kilo met een zuiverheid van 999.9. In Duitsland is het Heraeus die deze kwaliteit aan weet te bieden en in Zwitserland wordt er naast de zuiverheid van 999.9 ook goud aangeboden met een zuiverheid van 995 en 999, bijvoorbeeld door Argor-Heraeus, Metalor, PAMP en Valcambi.

De goudbaren komen uit verschillende jaren, variërend van 1965 tot en met 2006. Met name de goudbaren van Umicore zijn over het algemeen zeer recent geproduceerd.

Uiteindelijk zijn de goudbaren van een kilo de meest verhandelde exemplaren en worden deze dus ook het meest gemaakt. De kleinere varianten zijn voornamelijk beschikbaar om ook de kleinere investeerders de mogelijkheid te bieden hun kapitaal om te zetten in goud. Zij hebben vaak niet zomaar tienduizenden euro’s achter de hand en kunnen op die manier moeilijk goudbaren kopen van een kilo.

Zij kunnen zich daarom wenden tot de kleinere goudbaren kopen tot en met een gewicht van slechts 5 gram. Dit gewicht is voor de meeste mensen goed toegankelijk en daarmee interessant als investering.

FAQ Goudbaren Kopen

Waar kan je het beste goudbaren kopen online?

Het kopen van goudbaren kan bij veel verschillende webshops. Kijk goed naar de recenties van de webshop voordat je gata bestellen.

Is het kopen van goudbaren online veilig?

Over het algemeen ja. De meeste webshops bieden een goede service en goede prijs bij het kopen. Voor alle zekerheid, check toch even de naam van de webshop in Google voor klachten.

Ik wil een grote hoeveelheid goud kopen, krijg ik korting?

Ja, het kan zijn dat een goud winkel je korting geeft. Pak de telefoon en geef ze een belletje voor een actuele prijs.

Kan ik met een credit card goudbaren kopen?

Nee, de kosten voor het gebruik van een credit card zijn te hoog dus nemen de online webshops geen betalingen via credit card.

Kan is cash betalen voor een goudbaar?

Ja, dit kan alleen bij de winkels die een fysieke lokatie hebben voor een afspraak. Let wel op, ook betaal je cash is de webshop verplicht een kopie van je legitimatie te houden. Mochten zij bij de verkoop een slecht gevoel hebben dan zullen zij ook verplicht zijn om de trasnactie te melden als verdachte trasnactie.