Goudkoers

De goudkoers is natuurlijk erg interessant voor zowel investeerders als anderen die over het algemeen geïnteresseerd zijn in goud. Zeker de laatste jaren is het edelmetaal sterk in populariteit gegroeid. Het ijkt wel of iedereen ineens in goud te willen beleggen.

De koers van goud heeft een vlucht genomen en het lijkt dan ook niet zo raar dat steeds meer mensen hier in willen stappen. Door goud te kopen kan iedereen een graantje mee pikken. Het is echter de vraag of de goudkoers zo goed zal blijven.

Om hier een zinnig antwoord op te geven is het verstandig om eens te kijken naar de afgelopen 10 jaar. Hierbij kan de totstandkoming van deze relatief hoge waarde goed worden bekeken.

Goudkoers 24uur

30 Dagen Goudkoers

1 Jaar Goudkoers

5 Jaar Goudkoers

10 Jaar Goudkoers

Deze grafieken worden aangeboden door www.kitco.com

Goud is er al sinds het ontstaan van de aarde en daarmee onvoorstelbaar oud. Al vanaf het prille begin erkennen we de waarde van goud. Dit is dan ook de reden dat we er al duizenden jaren mee betalen.

Goud is niet alleen prachtig om te zien, het is al die tijd al een waardevol bezit. Dit bezit kan ervoor zorgen dat men andere mooie spullen en diensten aan kan schaffen. Het mooie van goud is daarbij dat het niet bijgemaakt kan worden en daarom nooit minder zeldzaam zal worden.

Daling of Stijging

De waarde die men geeft aan het goud kan natuurlijk veranderen, maar de echte waarde is eigenlijk een constante. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het briefgeld wat de verschillende landen gebruiken.

De goudkoers is tegenwoordig dusdanig aan het stijgen dat het lijkt alsof de waarde snel toeneemt. De hoogte van de koers van goud valt echter ook op een heel andere manier te verklaren. Het is waar dat de waarde van goud ten opzichte van, bijvoorbeeld, de dollar toeneemt. Misschien ook niet onhandig om overna te denken maar dit kan natuurlijk ook andersom bekeken worden.

Zo zouden we kunnen stellen dat de waarde van de dollar juist is afgenomen, waardoor het goud nu meer waard lijkt. In dat geval zou de waarde van het goud nog altijd precies hetzelfde zijn.

Vraag en Aanbod

De koers van goud lijkt dan gewoon veel beter, omdat de koers van de dollar, en andere munten, gewoon zo matig is. In dat geval komt de goudkoers heel aardig overeen. Dit met het feit dat de hoeveelheid goud die we kennen op onze aarde niet toe- of afneemt. Maar dat het juist het briefgeld, zoals dat van de dollar, is dat toeneemt.

Wanneer het aanbod hiervan groter wordt neemt de prijs automatisch af, waardoor het goud meer waard lijkt.

Zo’n honderd jaar geleden lag de goudkoers een stuk lager. Er was in principe weinig sprake van onrust op de financiële markten en veel landen hadden de koers van hun munt gekoppeld aan het goud.

Zo halverwege de laatste eeuw is er echter verandering gekomen in de stabiele koers van goud. Vanaf dat moment begon de vraag naar goud steeds verder toe te nemen en steeg de prijs dus steeds verder. Of daalde de prijs van de verschillende munten waardoor het goud duurder leek? In dit tweede geval zou de hierboven gegeven verklaring natuurlijk een stuk beter kloppen.

Het is daarom interessant om een reden te verzinnen hoe het zou kunnen dat het goud inderdaad meer waard lijkt door de afnemende waarde van het briefgeld van de verschillende landen.

Tijdens de genoemde laatste vijftig jaar van de afgelopen eeuw is de goudkoers sterk gestegen, vanwege de onrust op de verschillende financiële markten. De verschillende landen hebben zo hier en daar te maken gekregen met financiële problemen en de verschillende beleggers zijn er daarom niet altijd even gerust op geweest dat de verschillende munteenheden sterk genoeg waren om de waardevermindering te doorstaan.

Inflatie

De verschillende landen zagen de koers van hun munteenheden snel terrein verliezen, waardoor ze er vaak voor kozen om geld bij te laten drukken en op die manier de schijn van een hoop waarde op te houden. Het lijkt natuurlijk interessant om een paar nullen achter de bestaande bedragen te zetten, maar om de waarde echt te bepalen dienen we de waarde met behulp van de goudkoers te betalen.

We zien dat de koers van goud de afgelopen decennia sterk is gestegen ten opzichte van de verschillende munten. Hoe meer geld de landen bijdrukten en nog altijd bijdrukken, hoe sneller de waarde van het goud stijgt.

We zien op deze manier dat de waarde van het goud eigenlijk gelijk blijft. De goud koers neemt alleen maar toe, omdat de waarde van de verschillende munten afneemt. Waar we honderd jaar geleden nog een aardig hoeveelheid goud konden kopen met bijvoorbeeld honderd dollar is dat nu niet meer dan een paar korrels.

Geschiedenis

Over de afgelopen 100 jaar is de waarde van de dollar namelijk met zo’n 98% afgenomen ten opzichte van de goud koers. De koers van goud lijkt om die reden natuurlijk flink gestegen. Toch is het vooral de waarde van de rest die is afgenomen.

Het goud is nog even zeldzaam als altijd, maar gezien de onzekerheid op de financiële markten en het bijdrukken van briefgeld door de verschillende landen is de waarde van de munten gewoon sterk afgenomen.

De verwachting voor de goudkoers van de toekomst geeft eenzelfde beeld. De onzekerheid op de financiële markten lijkt groter dan ooit en de schulden van de verschillende landen zijn in de afgelopen 100 jaar nog nooit zo groot geweest. Om deze schulden te verbloemen zullen een aantal landen opnieuw geld bij laten drukken.

De koers van goud zal hierdoor alleen maar verder stijgen. Het is dan ook om die reden dat veel investeerders er voor kiezen om hun geld op het goud te zetten. Zolang de goudkoers blijft stijgen wordt hun geld in ieder geval niet minder waard, zoals bijvoorbeeld de dollar en de andere munteenheden. Het goud wordt eigenlijk niet meer waard, maar men verliest in ieder geval geen geld.

De goud koers kan daarbij nog gemakkelijk een paar duizend dollar hoger komen te liggen, wanneer deze munt niet sterker wordt en daardoor verliezen zal blijven boeken.