Krugerrand

Krugerrand
Krugerrand


Het kopen van de Krugerrand is vanaf het prille begin een wens geweest van veel goudhandelaren en andere geïnteresseerden. Het is een zeer bekende munt die precies het gewicht van een troy ounce kent.

De Krugerrand kopen is om die reden dan ook relatief gemakkelijk. Handelaren hebben hier een uitstekende toegang toe en de gouden Krugerrand kopen staat dan ook vaak bovenaan de wensenlijst. Vooral van mensen die kennis willen maken met het beleggen in goud of een waardevaste munt. Een munt die niet alleen waardevast is maar nog eens prachtig is om te zien.

Het kopen van de Krugerrand gebeurt voornamelijk om deze twee redenen, beleggen is toch wel de meest voornaamste. Dit geldt al vanaf het moment dat de munt werd geslagen en ingevoerd werd als wettig betaalmiddel.

Met name deze functionaliteit heeft er voor gezorgd dat de munt erg populair is geworden. Men kan sinds 1967 een Krugerrand kopen en het is hiermee de oudste van de vier populairste gouden munten.

De munt is namelijk ouder dan de Maple Leaf, de Nugget en de Philharmonic. In principe zijn deze vier munten soortgelijke initiatieven die later door andere landen dan Zuid-Afrika zijn ondernomen. Mensen die de gouden Krugerrand kopen doen dit namelijk in dit zuidelijk gelegen Afrikaanse land.

Zuid-Afrikaanse Krugerrand

De Zuid-Afrikaanse regering gaf in 1967 de South African Mint de opdracht deze munt te gaan produceren. Hierbij werdt ervoor gezorgd dat deze als wettig betaalmiddel kon worden ingezet. Al snel verdween dit doel echter voor veel bezitters, waardoor het een typische beleggingsmunt is geworden.

Het kopen van een Krugerrand gebeurt daarom over het algemeen alleen nog maar vanwege de waarde van het goud. De actuele waarde van de munt is hierbij te verwaarlozen.

De Krugerrand kopen biedt tevens een belangrijk voordeel met betrekking tot het gewicht van het goud. Het was de eerste munt ooit die zo geslagen werd dat het gewicht in goud precies een troy ounce woog: 31,103 gram.

Waarde Munt

De goudkoers wordt over het algemeen uitgedrukt in dollars of euro’s per troy ounce. Hierdoor kan men heel gemakkelijk zien wat de munt op een bepaald moment waard is. Dit is enerzijds aantrekkelijk voor verzamelaars, maar aan de andere kant rekent het nog veel gemakkelijker voor beleggers. Welke de gouden Krugerrand kopen om op die manier het kapitaal een vaste waarde te geven.

Hierbij is het wel van belang dat het kopen van de Krugerrand erop gericht is om het rendement over een aantal jaar. Net als bij goudbaren is het niet verstandig om het te kopen en te verwachten dat dit op de korte termijn een hoop geld op zal leveren.

Goud is een edelmetaal dat na een jaar of 10 bijvoorbeeld een zeer aantrekkelijk rendement op kan leveren. Dit aangezien de koers over het algemeen relatief langzaam verandert.

Mensen die de goud kopen in Krugerrand vorm doen dit natuurlijk niet alleen maar om de waarde van het goud. Er zijn wel degelijk andere motieven die meespelen. Uiteraard is de munt van symbolische waarde voor veel beleggers. Aangezien het dus de eerste munt ooit was dit van een troy ounce aan goud werd voorzien.

Mede daardoor is de munt een van de meest bekende gouden munten geworden en onder andere zo aantrekkelijk voor beleggers. De gouden Krugerrand kopen biedt bovendien de mogelijkheid om de prachtige munt in het bezit te krijgen. Deze kan dan weer een mooie plaats in huis kijgen.

Munt Aanzicht

Wanneer men de munt bekijkt ziet men aan de voorzijde een afbeelding van de laatste president van Transvaal: Paul Kruger. Hij is hiermee het gezicht van de wereldwijd zeer bekende en beroemde munt. Welke veel beleggers gouden bergen heeft gebracht.

Aan de achterkant van de Krugerrand is een springbok te zien en staat er ‘Fynegoud 1 oz fine gold” geschreven in combinatie met een jaartal. Dit betekent dat het kopen van de Krugerrand bezitters het eigendom geeft over een oz (troy ounce) aan goud.

Mensen die de Krugerrand kopen krijgen overigens niet alleen maar goud in handen. Het is namelijk het koper dat er voor zorgt dat de munt er anders uit ziet dan bijvoorbeeld de Maple Leaf uit Canada. Het gewicht van de munt is namelijk niet gelijk aan het gewicht van het goud dat er in de munt verwerkt zit.

De gouden Krugerrand kopen is er niet minder interessant of waardevol om, maar de munt beschikt over 22 karaat goud, wat overeenkomt met een zuiverheid van 916,7. Wanneer men aan de hand van deze zuiverheid het gewicht van 33,93 gram terugrekent naar het gewicht in goud komt men precies uit op het gewicht van een troy ounce.

Uiteraard is het ook mogelijk om voor een andere hoeveelheid goud te kiezen. Het kopen van de Krugerrand is op die manier ook een manier van investeren geworden voor beleggers die graag met kleinere bedragen investeren en bijvoorbeeld liever twee munten kopen met de helft aan goud in plaats van een enkele munt.

Beleggen in Krugerrand

Dit is met name interessant voor beleggers die de munten ook graag zelf uit willen stallen en op die manier een mooie collectie wensen te tonen. Men kan de Krugerrand kopen met bijvoorbeeld goudwaarden van een 1/2 troy ounce, 1/4 troy ounce of zelfs 1/10 troy ounce.

Zo wordt de prijs van de munt natuurlijk een stuk lager, terwijl men wel dezelfde afbeelding in huis haalt en daarmee een stukje geschiedenis aanschaft.

Mensen die de gouden Krugerrand kopen kiezen over het algemeen heel specifiek voor deze munt en daarmee bijvoorbeeld niet voor de Nugget, de Maple Leaf of de Philharmonic. Al deze munten zijn een stuk jonger en brengen daarom toch wat minder historie met zich mee.

De Maple Leaf uit Canada is bijvoorbeeld geslagen vanaf 1979 en is daarmee al direct meer dan 10 jaar minder oud.