Nugget

Nugget
nugget


De Nugget kopen is voor veel mensen misschien niet iets wat direct een belletje zal doen laten rinkelen.

De Krugerrand, en ook de Maple Leaf, zijn bij de meeste mensen goed bekend, maar de Nugget wordt toch wat minder verhandeld. Desalniettemin is de gouden Nugget kopen heel interessant voor beleggers die gebruik willen maken van de hoge goud waarde.

Het kopen van de Nugget is relatief gemakkelijk aangezien de munt overal wordt erkend als een goede belegging in goud. De oorsprong van de Nugget ligt in Australië bij de Perth Mint.

De Australische Nugget kopen is desalniettemin natuurlijk overal ter wereld mogelijk. Dit komt niet alleen door het feit dat we aan de hand van het internet tegenwoordig overal kunnen bestellen. Denk ook aan het feit dat de munt de hele wereld over gaat als een goede investering in goud.

Mensen die de gouden Nugget kopen doen dit over het algemeen vanwege het aantal verschillende gewichten en goudzuiverheid. Met name het aantal beschikbare gewichten is groot te noemen. Hierdoor kan iedereen altijd hun eigen ideale gewicht kiezen bij het kopen van een Nugget.

Nugget Maten

De Nugget kopen kan bijvoorbeeld als 1/20, 1/10, 1/4, 1/2 troy ounce, 1 troy ounce, 2 troy ounce, 10 troy ounce en zelfs als een kilo. Uiteraard zijn de prijzen van de munten afhankelijk van het gewicht aan goud. Op die manier is het min of meer mogelijk om zelf te bepalen wat men wenst te betalen voor deze gouden munt.

De gouden Nugget kopen is daarmee dan ook interessant voor de kleinste beleggers wanneer we kijken naar de kleinere gewichten. Maar ook voor de grotere beleggers die bijvoorbeeld uitstekend uit de voeten zullen kunnen met de munten van een kilo.

Het kopen van de Nugget met het gewicht van een kilo is tevens voor mensen die een mooie gouden munt willen. Deze kan duidelijk worden getoond waardoor die door niemand gemist kan worden.

Aan de andere kant is de waarde van deze munt misschien te groot. Hierbij kiezen de meeste bezitters er voor om de munt veilig op te laten bergen. Dit kan een professionele aanbieder zijn die opslag in de best beveiligde kluizen mogelijk maakt.

Nugget Kopen

De Nugget kopen is voor beleggers ook interessant vanwege de relatief hoge goudwaarde die de munt kent. Het gaat hierbij om een percentage van maar liefst 99,99%. Dit wordt dus gezien als puur goud wat weer anders is dan bij bijvoorbeeld de Krugerrand.

De Krugerrand uit Zuid-Afrika was weliswaar de eerste gouden munt met het gewicht aan goud van precies een troy ounce. Maar de munt zelf woog een aantal grammen meer vanwege het koper dat er in verwerkt was.

Mensen die de gouden Nugget kopen krijgen dan ook een echt gouden munt in handen. Deze biedt de mooist mogelijke kleur en hebben gelijk echt goud en een echte waarde in handen.

Het kopen van de Nugget kan natuurlijk om verschillende redenen gebeuren. Over het algemeen gebruikt men de munt als investering of belegging in goud. Het grote voordeel van dit doel is dat men geen BTW hoeft te betalen over de aanschafprijs. Hierdoor is het mogelijk is om te profiteren van een relatief lage prijs aangezien een geen BTW is.

De gouden Nugget kopen kan echter ook als verzamelaar en zelfs om het geld uit te geven en er andere producten mee te kopen. De munt is Legal tender en daarmee officieel geaccepteerd als wettig betaalmiddel in Australië. Weinig mensen zullen de Nugget kopen om er op die manier gebruik van te maken. Toch, in principe is het mogelijk en zou men er dus voor kunnen kiezen.

Verzamel Waarde

De waarde van de munten is echter een stuk hoger wanneer men kijkt naar het goud dat ervoor gebruikt is dan wanneer men de waarde van de munt als betaalstuk bekijkt. Het is daarom puur een symbolische waarde die er eigenlijk nooit meer voor zorgt dat men daadwerkelijk gebruik maakt van deze mogelijkheid.

De Nugget kopen is interessant vanwege de waarde van het goud, niet vanwege de mogelijkheid om er mee te kunnen betalen.

Een gouden Nugget ofwel goud kopen is overigens niet alleen maar interessant vanwege de waarde van het goud. Daarnaast is er namelijk ook nog de grafische waarde van de munt.

Op de munten wordt net als bij de Australische Lunar elk jaar een nieuw ontwerp toegepast. Dit betekent dat er veel verschillende munten bestaan en dat het kopen van een Nugget daarmee eigenlijk nooit hetzelfde is. Wel kent het ontwerp in principe altijd dezelfde basis.

Het gaat hierbij om het symbool van Australië, een dier waarmee we het land altijd gemakkelijk associëren: de kangoeroe.

Een gouden Nugget kopen kan al een groot aantal jaar. De munt is een stuk minder oud dan bijvoorbeeld de Krugerrand en de Maple Leaf, maar wel ouder dan de Philharmonic, uit Oostenrijk.

Geschiedenis

De munt werd voor het eerst geslagen in 1986. Dit was een kleine 20 jaar na de introductie van de Krugerrand, de eerste munt die een gewicht aan goud te bieden had van precies een troy ounce. Bij de Nugget zijn er natuurlijk allerlei verschillende maten en daarmee gewichten mogelijk, waardoor het gemakkelijke rekenen voor iedereen die een dergelijke munt in handen heeft wat in het water is gevallen.

Aangezien de goudprijs altijd in dollars of euro’s per troy ounce wordt berekend is het bij dit gewicht namelijk gemakkelijk om het aantal munten met de goudprijs te vermenigvuldigen en op die manier de totale waarde van het beschikbare kapitaal te berekenen. De gouden Nugget kopen is desalniettemin erg populair en het gaat daarbij dan vooral om de wat oudere exemplaren wanneer we kijken naar de verzamelaars.

Waar kan ik een Australische Nugget kopen?

Het kopen van een Nugget kan bij de meeste online winkels en wordt per post geleverd.

Is de Nugget gemaakt van puud goud?

Ja, de Nugget is net als de Maple Leaf puur goud.

Heeft de Nugget een verzamel waarde?

Niet bepaald aangezien het meer een goud waarde heeft.

Het mooie hiervan is dat er tussen 1986 en 1989 namelijk nog geen afbeeldingen van de kangoeroe werden gebruikt, maar dat het een goudklomp was die aan de basis stond van het ontwerp. Het woord ‘nugget’ staat voor goudklomp en daarmee is dan ook direct de naam van de gouden munten verklaard.