Philharmonic

Philharmonic
De Philharmonic kopen is vooral interessant voor mensen die willen beleggen in goud, maar is daarnaast ook een aanwinst voor iedere verzamelaar die de mooiste munten ter wereld wil sparen. Het is een relatief jonge munt, veel jonger dan bijvoorbeeld de wereldwijd bekende Krugerrand uit Zuid-Afrika of de Maple Leaf uit Canada. Desalniettemin is de munt zeer populair bij zowel beleggers en verzamelaars. De beleggers zijn er onder andere zo blij mee vanwege het hoge goudpercentage dat we er in terug kunnen vinden. verzamelaars zijn over het algemeen vooral gecharmeerd van de verschillende exemplaren die er uitkomen. De gouden Philharmonic kopen is dus om verschillende redenen mogelijk en dient daarmee automatisch ook verschillende doelen.


Het kopen van de Philharmonic om te beleggen in goud is het meest voordelig. Wanneer men een belegging wil doen in bijvoorbeeld aandelen, opties, of dus in goud is het niet nodig om hier BTW over te betalen. Aangezien de munten vrijgesteld zijn van BTW zijn ze om die reden relatief goedkoop en kan men meer goud aankopen met hetzelfde bedrag. Beleggers die de Philharmonic kopen profiteren daarnaast van een zeer hoog zuiverheidgehalte, wat de waarde natuurlijk alleen maar ten goede komt. De munt bestaat alleen maar uit goud en is in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Krugerrand niet aangevuld met koper wanneer men kiest voor de meest pure vorm. Dit betekent dat men met deze munt een 24 karaats gouden munt in huis haalt die daarom een zuiverheidgehalte kent van maar liefst 999.9.

De munt heet officieel de Vienna Phiharmonic en mensen die de Philharmonic kopen weten op die manier dan ook direct waar de oorsprong van deze munt ligt. Deze ligt in Oostenrijk en is daarmee niet ver verwijderd van ons eigen land. Desalniettemin is het een munt die wereldwijd bekend is en in een aantal jaren zelfs de meest verkochte gouden munt was ter wereld. De World Gold Council heeft namelijk bevestigd dat de Philharmonic in de jaren 1992, 1995 en 1996 meer verhandeld werd dan welke andere munt dan ook, ook meer dan bijvoorbeeld de Maple Leaf, de Nugget en de Krugerrand. Dit is onder andere te danken aan het hoge goudgehalte dat erin zit, waardoor het een zeer aantrekkelijke munt is voor mensen die goud kopen om er mee te beleggen.

Het kopen van de Philharmonic kan zoals gezegd om verschillende redenen, waarvan een reden zich heel duidelijk richt op het verzamelen. Ieder jaar worden er nieuwe munten geslagen met vier verschillende waarden, maten en gewichten. Dit betekent dat er een hoop gouden munten op de markt komen die allemaal hun eigen jaartal en goudwaarde hebben. Dit is bovendien erg interessant voor beleggers die met bepaalde bedragen willen beleggen. Zij kunnen de Philharmonic kopen op de manier zoals ze dit zelf wensen en min of meer tegen de prijs die ze er zelf voor willen betalen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te kiezen voor 1/10 troy ounce, 1/4 troy ounce, 1/2 troy ounce en natuurlijk het volledige troy ounce.

Mensen die de gouden Philharmonic kopen doen dit over het algemeen door te kiezen voor het gewicht van een troy ounce. Dit is voor de verschillende bekende munten een zeer populaire standaard geworden. Het betekent in principe dat de munt gelijk staat aan de waarde die er op dat moment aan goud wordt gegeven. De waarde van het goud wordt over het algemeen namelijk uitgedrukt in dollar of euro per troy ounce. Het kopen van de Philharmonic zorgt er op die manier voor dat men goud aankoopt tegen de waarde die er op dat moment in de markt wordt gegeven aan goud. Door te kiezen voor een van de andere gewichten of maten is het mogelijk om minder te betalen voor de munt, maar aan de andere kant natuurlijk ook minder goud te ontvangen. Zo is het wel mogelijk om met kleinere bedragen te investeren en hoeft men er niet direct voor te kiezen om een zeer groot bedrag in goud om te zetten. Aan de andere kant is een Philharmonic kopen met een volledig troy ounce aan goud wel het meest interessant met betrekking tot de kosten van de aanschaf. Op die manier betaalt men maar een keer de verkoopkosten voor zo’n 31 gram aan goud. Wanneer men kiest voor de aankoop van twee gouden munten met de helft aan goud dienen de verkoopkosten twee keer te worden betaald en is men relatief dus duurder uit voor hetzelfde gewicht aan goud.

De gouden Philharmonic kopen is daarnaast natuurlijk ook zeer interessant vanwege de mooie munt zelf. Het is niet alleen de waarde in goud die mensen aantrekt, maar ook de afbeeldingen die erop staan. Op de voorkant van de munt vindt men de concertzaal van het Weense filharmonisch orkest. In het Engels is dit het Vienna Philharmonic Orchestra en dat maakt dan ook direct duidelijk waar de naam van deze munt vandaan is gekomen. Het kopen van de Philharmonic biedt de mogelijkheid om deze bijvoorbeeld binnen een collectie te tonen en er op die manier in ieder geval een prachtig exemplaar aan toe te voegen. Op de achterkant staat een afbeelding die tevens met het orkest te maken heeft. Hier gaat het allereerst om de woorden ‘Wiener Philharmoniker’, wat natuurlijk staat voor ‘Weense filharmonische’ en daarnaast zien we een afbeelding van de verschillende instrumenten die hier worden gebruikt. Mensen die een Philharmonic kopen kunnen bovendien deze prachtige munt in huis halen zonder daarvoor de volle prijs te betalen wanneer ze kiezen voor bijvoorbeeld de 1/4 troy ounce of de 1/10 troy ounce variant. Zo kan men toch de munt aanschaffen, zonder hiervoor de volledige prijs te betalen. Aan de andere kant is het natuurlijk zeer aantrekkelijk om wel de volledig gouden munt aan te schaffen en op die manier optimaal te profiteren van de positieve ontwikkelingen van de koers van goud. De gouden Philharmonic kopen is bovendien interessant in combinatie met de zilveren exemplaren, deze zijn sinds 1 februari van het jaar 2008 te koop. Deze munten zijn wat betreft het ontwerp gelijk aan de gouden exemplaren, maar uiteraard veel minder waard.