Risico’s Goud Kopen

Het zal u niet ontgaan zijn dat het beleggen in goud de laatste tijd veel in het nieuws is. De prijs van goud is in korte tijd door het dak heen gegaan en weer naar beneden gekomen. Dit kan voor u de vraag op roepen wat de risico’s van goud kopen zijn en hoe deze zijn te vermijden. Op deze vraag en andere vragen kunt u op deze pagina een antwoord vinden.


Wij zullen de laatste zijn om te ontkennen dat goud kopen risicos met zich mee brengt. U koopt immers een beleggingsmetaal waarvan de prijs op de grondstoffenbeurs wordt vastgesteld. De prijs zal als er veel vraag naar goud is en er minder goud te koop wordt aangeboden omhoog gaan en als er weinig vraag is maar beleggers willen wel graag verkopen dan zal de prijs naar beneden gaan. De prijs van goud is daarmee afhankelijk van hoeveel er in goud gehandeld wordt en vooral hoeveel vraag en hoeveel aanbod er is. Dit betekend dus dat u zelf nagenoeg geen invloed hebt op de prijs van goud en dat het risico van goud kopen dus op de beurs wordt bepaald. De beleggers en andere partijen die op de grondstoffen beurs handelen weten ook dat in zekere mate goud kopen risico in houdt. Doordat deze beleggers echter de hele dag de koers in de gaten houden zijn zij in staat om snel op veranderingen in te spelen als men dat nodig acht. U als belegger moet altijd rekening houden met een bepaalde vertraging in de gegevens die voor u beschikbaar zijn. Dit kan een extra risicos van goud kopen opleveren waar u niet omheen kunt. Zodra u ziet dat de prijs aan het dalen is dan is de prijs in werkelijkheid al iets langer aan het dalen. Andersom is dit natuurlijk ook zo, zodra u de prijs ziet stijgen is de prijs in werkelijkheid al weer iets hoger. Dit komt omdat de websites die het verloop van de goudkoers weer geven een bepaalde vertraging hebben in het weergeven van de informatie en dit behoort nu eenmaal tot de risicos van goud kopen. De beleggers die op de grondstoffenbeurs met goud kopen risico nemen zijn vaak grote beleggers die grote bedragen beleggen, u moet hierbij denken aan beleggingsfondsen en aan banken. Ook centrale banken acteren op dit toneel en kunnen daardoor de risicos van goud kopen beĆÆnvloeden. Omdat de online goud handelaar de prijs die u moet betalen op het moment van aankoop vast stelt aan de hand van de internationale goudkoers bent u als particuliere belegger dus altijd overgeleverd aan wat zich op de grondstoffenbeurs af speelt. Dit betekend dus ook dat goud kopen risico’s met zich mee brengt waar u en uw online goud handelaar geen invloed op hebben.

Zoals gezegd zijn de risicos van goud kopen de verschillen die op kunnen treden in de koers van goud. Voor het kopen van goud maakt de toekomstige ontwikkeling van de goudkoers alleen verschil als u het juiste moment van aankoop wilt bepalen. Moet u nu goud kopen of kunt u nog beter en ven wachten, als de prijs aan het stijgen is dan kunt u beter niet wachten en als de prijs aan het dalen is dan moet u zeker wachten. Wanneer goud kopen risicos met zich mee brengt merkt u vooral als u uw goud wilt verkopen. Als u goud gekocht hebt op een moment dat de prijs hoog is en de goudprijs gaat daarna dalen dan zult u begrijpen dat u uw goud dan niet moet verkopen. U zult dan moeten wachten en uw goud pas verkopen als de prijs weer omhoog gegaan is naar een niveau dat hoger is dan de prijs waarvoor u uw goud gekocht hebt. Dit is een risico van goud kopen waar u rekening mee moet houden als u een aankoop overweegt. Het feit dat goud kopen risico in houdt zorgt er andersom ook voor dat als u goud koopt voor een bepaalde prijs en de goudprijs gaat daarna omhoog, u dan bij verkoop een mooie winst bij kan schrijven. Dit is natuurlijk het doel van alle beleggingen die u doet, of het nu gaat om de risicos van goud kopen of het beleggen in traditionele vormen van beleggen.

De risicos van goud kopen zijn altijd al aanwezig geweest voor beleggers in goud. Ook is de prijs van goud altijd al op en neer gegaan, u kunt dit goed zien als u de historische ontwikkeling van de goudprijs er op na slaat. Begin jaren tachtig is er een enorme piek waar te nemen in het verloop van de goudprijs. De goudprijs schoot aan het begin van 1980 door naar een bedrag van ruim 800 dollar per troy ounce en zakte even snel weer naar een normaal niveau. Ook aan het begin van 1981 gebeurde dit en de prijs kwam op 599 dollar per troy ounce terecht. Iedere belegger kan zien dat op dat moment goud kopen risicos inhoud die men niet moet onderschatten. Beleggers die niet weten dat op dat moment goud kopen risico inhoud zullen het niet lang volhouden als belegger. Toch waren er beleggers die wel degelijk goud hebben gekocht toen de prijs in 1981 op 599 dollar per troy ounce stond. Deze beleggers hebben het risico van goud kopen aan den lijve ondervonden omdat zij tot begin 2011 hebben moeten wachten om hun belegging plus inflatie terug te krijgen. Pas in 2011 kwam de koers van goud immers ruim boven de 1400 dollar per troy ounce uit en daarmee werden de risicos van goud kopen voor sommige beleggers pijnlijk duidelijk. Laat u echter niet hierdoor ontmoedigen, als u het beleggen in goud voldoende bestudeerd dan kunt u het risico leren schatten. Dit neemt niet weg dat het risico van goud kopen nog steeds aanwezig is maar u kunt er rekening mee houden. Als u de risico’s goed in schat en de momenten van aankoop en verkoop goed weet te bepalen dan kunt ook u hele mooi beleggingswinsten behalen uit goud.